Duurzame energie voor particulieren

BTW (zelf) terugvragen

Groene duurzame energie is een hot item. Het kabinet stimuleert het gebruik ervan door verschillende belastingvriendelijke maatregelen. Veel ondernemers besparen kosten door zuinige auto's te rijden of zonnepanelen te plaatsen. Wat die zonnepanelen betreft, die leveren ook particulieren een kostenbesparing op. De BTW op de aankoop en installatie kan namelijk teruggevraagd worden.

Mensen die na 20 juni 2013 (in sommige gevallen ook vanaf factuurdatum en plaatsing na 1 april 2013) zonnepanelen hebben laten plaatsen, kunnen de BTW op de factuur terugvragen aan de belastingdienst. Voor de BTW worden ook particulieren als ondernemer gezien. Er zijn wel enkele voorwaarden aan verbonden. Je dient een particuliere afnemer zijn of een Verenging van Eigenaren. Je dient de zonnepanelen gekocht en geinstalleerd te hebben op uw woning. De opgewekte zonne-energie moet deels aan het elektriciteitsnet teruggeleverd worden en de zonnepaneleninstallatie dient na 20 juni (ook hier soms na 1 april) opgeleverd of in gebruik genomen te zijn.

Mensen die aan de voorwaarden voldoen, kunnen in principe BTW-aangifte doen. Voor particulieren is het een bewerkelijk en ingewikkeld proces. Dus laten velen het er maar bij zitten. Dat is natuurlijk zonde, want een teruggaaf kan zo bijna duizend euro schelen op de uiteindelijke rekening.

Indien u het wilt laten uitbesteden verwijzen wij u graag naar een onafhankelijke accountant die uw aanvraag compleet voor u regelt tot aan het aanvragen van de vrijstelling van de kwartaal terugkerende belastingaangifte. Als u hier op drukt kunt u het formulier invullen om van zijn diensten gebruik te maken.

Stappenplan teruggave BTW voor particulieren

  • U download het formulier "opgaaf startende ondernemer" bij de Belastingdienst.
  • Dit formulier vult U geheel in en stuurt u terug naar de Belastingdienst.
  • Indien het formulier goed is ingevuld ontvangt u een bevestiging van de Belastingdienst dat u wordt aangemerkt als BTW ondernemer. Let op dat u niet als ondernemer voor Inkomstenbelasting wordt aangemerkt, dat zal voor veel papieren rompslomp kunnen zorgen.
  • U dient op verzoek van de Belastingdienst een papieren aangifte omzetbelasting geheel in te vullen en naar de Belastingdienst te zenden. Hou daarbij ook rekening met de BTW op terug geleverde energie.
  • Waarschijnlijk krijgt u van de Belastingdienst een vragen brief over de teruggaaf, dat gebeurt wel vaker bij een eerste teruggaaf. Deze dient u te beantwoorden.
  • Mogelijk krijgt u van de Belastingdienst een vraag over het bankrekeningnummer waarop de teruggaaf gestort dient te worden. Ook deze dient u te beantwoorden.
  • Vervolgens krijgt u het verzoek om voortaan de aangifte Omzetbelasting digitaal in te dienen via de website van de Belastingdienst. Daarvoor moet u eerst een DigiD aanvragen. Wees tijdig met het aanvragen, want soms kan het even duren voordat u de DigiD ontvangt.
  • U dient de digitale aangifte Omzetbelasting geheel in te vullen en met uw DigiD te ondertekenen. Indien u de aangifte Omzetbelasting echter te laat indient kunt u een boete krijgen. Deze vraag krijgt u elk kwartaal vanaf het moment van aanschaf.
  • Indien u het jaar erop geen aangifte Omzetbelasting meer wilt doen, dan kunt u de Belastingdienst vragen om ontheffing van administratieplicht. (voorbeeld) U dient dat gemotiveerd te doen. Doet u dat niet, dan dient u elk kwartaal een aangifte Omzetbelasting te doen. Let op dat u een bevestiging krijgt van de deze ontheffing. Hij gaat pas in per 1-1 van het volgend kalenderjaar!
Zonnepanelen op bungalow

Wij zijn aangesloten bij:

Uneto Vni

Wilt u terug gebeld worden?

Adres

Onderdeel van RETAM service groep
Marshallstraat 18k
5705 CN Helmond

Contact

  0413 - 74 40 83
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Zonne-energie voor U!